Selektori Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” (koji će biti održan u Užicu od 7. do 13. novembra), Bojan Munjin i Zoran Stamatović, odabrali su sedam predstava iz regiona za takmičarski deo programa, a petočlanim žirijem prestižne smotre teatara predsedavaće reditelj Dejan Mijač. Hamletova rečenica “ovo vreme je iskočilo iz zgloba”, ističu organizatori, mogla bi u najkraćem opisati ovogodišnji odabir ostvarenja u trci za “Ardalione”.

Odabrane su predstave: “Na Drini ćuprija” (SNP Novi Sad, režija Kokan Mladenović), “Pijani” (Atelje 212, režija Boris Liješević), “Hamlet” (JDP, režija Aleksandar Popovski), “Bela kafa” (NP Beograd, režija Milan Nešković), “Hinkeman” (ZKM Zagreb, režija Igor Vuk Torbica), “Marija Stjuart” (NP Beograd, režija Miloš Lolić), “Šćeri moja” (CNP Podgorica, režija Ana Vukotić).

– Vreme intimnih lomova i ličnih drama izgleda da je prošlo. Danas kao da se naše pojedinačne sudbine ulivaju u reke silovitih kretanja kojima ne vidimo smisao i uzrok, početak i kraj – ističe pozorišni kritičar, festivalski selektor Bojan Munjin. – Pomenuta rečenica iz “Hamleta” najbolje odslikava vreme u kome živimo i kojim se na umetnički način bave odabrane predstave.

Ovogodišnji repertoar festivala, kažu selektori, uzbudljiv je. Spojene su različite estetike, žanrovi i tipovi teatra, od klasičnog do vrlo modernog.

– Bavićemo se vremenom sadašnjim koje je na apsurdan način “iskočilo iz zgloba”, čineći naše živote tragikomičnim, nudeći istovremeno nove načine borbe za očuvanje čovečnosti – dodao je Munjin. – Naravno, iza svih ostvarenja stoje respektabilne pozorišne kuće, prvorazredni glumci, reditelji od poverenja, to je svojevrsna liga pozorišnih džentlmena, pa se imamo pravo nadati dobrom festivalu, na radost publike.

Festival finansiraju Ministarstvo kulture sa tri i po i Grad Užice sa tri miliona dinara.

 

Izvor: Večernje novosti, autor: N. Janković

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email