Zorica Mišić

Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” organizovao je 11. novembra promociju zbirke pesama “Nepregledi” Zorice D. Mišić. Rođena 1966. u Baču, Zorica trenutno živi i radi u Torontu u Kanadi. Rad u poslovnom svetu kod autorke nije potisnuo ljubav prema poeziji i nostalgiju prema rodnom zavičaju. Član je Matice srpske u Novom Sadu, Srpsko-kanadskog udruženja pisaca “Desanka Maksimović” i Srpske nacionalne akademije u Torontu. Poezija joj je prevođena na engleski, ruski i grčki jezik, a zastupljena je i u domaćim i međunarodnim zbornicima i antologijama.

– “Nepregledi” su nastavak njene prve zbirke pesama “Mali jedrenjak”. Taj mali jedrenjak iz staklene flaše kao da se oslobodio i otplovio svojim čudnim putevima poezije, koja kad jednom poteče, neprekidno teče… Zbirka “Nepregledi” ima tri celine, “Divlji sever”, “Stara kuća i devet lipa” i “Sreća”. Sami naslovi celina najbolje kazuju o tematskom okviru i iskazuju istinski doživljaj trenutka lirskog subjekta – rekla je na promociji u biblioteci predsjednica borovskog pododbora “Prosvjete” Sretenka Čaović.

Nepregledi

Reci mi još jednom
da je Prag najlepši
u proleće. Još jednom mi to reci,
da sakupim procvale trenutke
kao zrnca peska,
što klize kroz
prste nepovrata.
Kaži mi još jednom
da pustolov si nepregleda,
što traga za
momentima sreće,
i daje vreme u zalog,
kao otkup za
najlepše iluzije.

Iako je srpska zajednica u Torontu dobro organizovana i može se pohvaliti bogatim društvenim i kulturnim životom, Zorica sa setom i nostalgijom priča i piše o zavičaju, o Dunavu koji šumi venama i o rodnoj grudi.

– Puno mi je srce, jer osećam da pripadam ovde, ali sam na privremenom radu u Kanadi, u koju se uskoro vraćam zbog posla. Tamo je inače sada 20 stepeni ispod nule i metar i po snega – kaže Zorica koja priprema i treću knjigu pesama.

Posao u hotelijerstvu omogućava joj da planira duži godišnji odmor, koji koristi kako bi posetila zavičaj i napunila baterije za nove profesionalne i životne izazove.

Izdavač zbirke pesama “Nepregledi” Zorice D. Mišić je Studio “Znak” iz Beograda. Recenziju o poeziji “pesnikinje iskričavih trenutaka” napisao je Labud Dragić. Uz autorku, knjigu su grafikama ilustrovali Miloš Dekić i Aleksandar Bjelovuk iz Vukovara.

 

 

Naslovna fotografija: Radio Borovo

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email