U četvrtak, 18. decembra, u prostorijama SKD Prosvjeta publika je mogla uživati u zvucima tradicionalne srpske muzike, koju je Zbor Xop pripremio u svojem drugom godišnjem koncertu pod nazivom „DOBA“.

Ovo je drugi koncert Zbor Xop-a, muzičke sekcije SKD „Prosvjeta“, a sastoji se od neobične grupe ljudi koja voli pjevati tradicionalnu srpsku muziku, a među njima su izvrsne članice, ali i članovi, što je potpuno nevjerovatno za jedan etno ansambl, koji je rijetko miješanog tipa.
Ove godine sa Zborom nastupili su i perkusionist Nikola Švenda, koji tek dvije godine svira ovaj instrument, te  gitarist Zlatko Ratkajec, pravi majstor klasične gitare.

Osim glazbenog doživljaja, publika je imala priliku uživati u fragmentima iz „Pripovjetki“ Ive Andrića, koje je govorio dramski umjetnik Goran Vinčić, i vizualnoj pratnji na temu četiri godišnja doba.

ZborHor djeluje kao muzička sekcija od septembra 2009.godine, a inicijator osnivanja i voditeljica do ove godine bila je Lidija Dokuzović. Zbor Xop čine entuzijasti koji žele očuvati baštinu Srba u Hrvatskoj i njegovati srpsku muzičku kulturu na južnoslavenskim prostorima.
Kroz četiri godine postojanja naučili su 20-ak tradicijskih i novijih pjesama, ostvarili su suradnju s hrvatskom etnogrupom Afion, riječkom rok grupom Let3 i zagrebačkim ženskim vokalnim ansamblima LeZbor, Čipkice i Momi biserne. Sadašnja voditeljica Marta Kolega zadovoljna je nastupom i ističe kako su joj u planu i drugi zanimljivi koncertni te kazališni interkulturalni umjetnički projekti.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email