U Srpskom književnom društvu predstavljen je danas rad Đorđa Nešića, dobitnika ovogodišnje Disove nagrade, koja će mu biti uručena u petak 25. maja u Čačku.

Prema rečima predsednika žirija Radivoja Mikića, odluka o dodeli nagrade, koju je Nešić dobio za celokupan pesnički opus, je doneta jednoglasno.

„Đorđe Nešić je možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države“, stoji u obrazloženju odluke.

Mikić je istakao da je Nešić „moderan pesnik koji se poigrava sa književnim konvencijama“.

Saopšteno je i da je, u okviru Disovih pesničkih svečanosti, nagradu „Mladi Dis“ dobio Dalibor Tomasović, dok je za esej o Disu prvu nagradu dobio Saša Kozić.

Knjige mladih još neafirmisanih pesnika nagrađenih na konkursu za najbolju prvu zbirku objavljuju se u ediciji „Tokovi“.

Nagrade od 1964. godine dodeljuje Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka, u okviru pesničke manifestacije Disovo proleće.

Đorđe Nešić, rođen 1957. u Bijelom Brdu, upravnik je Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” u Dalju u Hrvatskoj.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu (grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik).

Do sada je objavio knjige poezije: Crv sumnje u jabuci razdora (1985), Surogati (1990), Čekajući Stvoritelja (1995), Haronov čamac (1998), Prozor kroz koji Dunav teče (izabrane i nove pesme, 2000), Granica (2006), Bolje je biti u manjini (2015) i Polog (2016).

Nešićeve pesme zastupljene su u brojnim antologijama poezije i dobitnik je više nagrada.

Godine 2004. objavio je rečnik pod naslovom “Luk i voda”, čije je izmenjeno i dopunjeno izdanje, pod nazivom “Luk i voda, zavičajni rječnik s ušća Drave u Dunav”, štampano 2012.

Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića.

Živi u Bijelom Brdu i u Somboru.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email