Pulski filmski festival započinje svoje 63. izdanje, a od filmova iz Srbiji na programu je Dobra žena Mirjane Karanović. Rediteljski prvenac proslavljene glumice iz Srbije, koji je svetsku premijeru ima na Sandensu, deo je selekcije manjinske koprodukcije uz još šest naslova, koji su u trci za nagrade: Hjuston, imamo problem! Žive Virca iz Slovenije, zatim Lazar Svetozara Ristovskog iz Makedonije, psihološki triler Puni udar Davida Verbeka iz Holandije, Trema Jorgosa Zoisa iz Grčke, kao i Vrapci Runara Runarsona iz Islanda. Van konkurencije biće prikazan film Oslobođenje Skoplja Radeta i Danila Šerbedžije, koprodukcija Makedonije, Hrvatske, Finske i Velike Britanije, koji prati 11-godišnjeg dečaka Zorana koji svedoči o užasima Drugog svetskog rata.

[youtube]https://youtu.be/YEqSs3gGmrc[/youtube]

Glavni takmičarski program Hrvatskog filma obuhvata sedam igranih i dokumentarnih filmova, uz dva van konkurencije, a selekciju će obeležiti premijere i stvaralaštvo žena. U konkurenciji su: Trampolin Katarine Zrinke Matijević, Pomutnje Lane Kosovac, Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića, Sve najbolje Snježane Tribuson, zatim dokumentarac Generacija ’68, Nenada Puhovskog, bioskopski hit Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana-Gorana Viteza, te S one strane Zrinka Ogreste, dok će van konkurencije biti prikazan dokumentarac Modri kavez Brune Bajić i Život je truba Antonija Nuića.

Među 13 filmova u trci za nagrade u međunarodnom programu su švajcarski Aloys, grčki Chevalier, francuski Evolucija, izraelski Gora, kolumbijski Između mora i kopna, kineski Kaili blues Gana Bija, rumunski Nezakonito, austrijski Odsanjani, francuski Plaćenik, švedski Pristanište, irski Sisavac, francuski Sve što dolazi i Tramontana, koprodukcija Libana, Francuske, Katara i UAE.

Osim što je veliki broj filmova u takmičarskim programima delo autorki, naglasak na žensko stvaralaštvo 63. Pula daje i retrospektivom mađarske rediteljke i scenaristkinje Marte Mesaroš, dobitnice Zlatne arene za životno delo, koja će otvoriti Festival, kao i okruglim stolom “Žene u evropskom i hrvatskom filmu”.

Srpski film u Puli predstavljaće i reditelj Stevan Filipović, koji je prošle godine dobio Zlatnu arenu u Puli u međunarodnoj selekciji za film Pored mene, a na ovom izdanju biće član žirija.

 

Izvor: Danas.rs

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email