Članovi Komisije za nazive dijelova naseljenih mjesta i javnih službi većinom glasova prihvatili su na nedavno održanoj sjednici prijedloge za nazive više ulica koje se nalaze na području Mali Beograd – Veliki rit u K. O. Novi Sad III, javlja Danas.

Ulica koja počinje od Ulice Živojina Ćulumam i završava se kod Ulice Mladena Leskovca, na prijedlog kustosa Muzeja Vojvodine, dobila bi naziv po Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porekla koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila više od 12.000 djece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Nakon što mišljenje daju nacionalni savjeti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savjet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu suglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim prijedlozima.

Diana Budisavljević, Austrijanka koja je iz ustaških logora od sigurne smrti spasila 12.000 uglavnom srpske djece, prije osam godina dobila je ulicu i u prestolnici Srbije, gdje ulica na Dedinju ispod Belog dvora nosi ime ove heroine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email