Čovjek uči dok je živ. Da sam umro prije tri dana, umro bi u uvjerenju da je Istra pripojena matici zemlji zahvaljujući antifašistima na čelu s Titom. U svom govoru u Pazinu prilikom godišnjice pripajanja Istre matici domovini trenutna „obnašateljica“ dužnosti predsjednice Republike, mrtva ‘ladna izjavi da su Istu matici zemlji pripojili katolički svećenici i zaradi gromoglasni zvižduk prisutnih. Već nekoliko puta je javno izjavila da nije povjesničarka, pa ne može govoriti o povijesti. Ali to ipak radi iako i sama kaže da o tome nema pojma. Da ne pričam ono što svaka grlica na grani zna da su Istu oslobodili, te Hrvatskoj i Jugoslaviji pripojili antifašisti partizani na čelu s Josipom Brozom Titom, a konačna odluka o pripojenju Jugoslaviji donesena je na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1946. Između ostalih, član Jugoslavenske delegacije je bio svećenik Božo Milanović, koji je za razliku od naše predsjednice bio deklarirani antifašist.

Božo Milanović u doba talijanske okupacije Istre mnogo je učinio za očuvanje hrvatskog i slovenskog identiteta boreći se za slavenski identitet i jezik osnivajući škole na materinjem jeziku i preko hrvatsko-slovenskog društva Edinost. Bez ikakve sumnje, Milanović i mnogo katoličkih svećenika spasilo je Istru od asimilacije. Zbog toga je bio i jedan od članova Jugoslavenske delegacije na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946. i zahvaljujući njemu i dokazima koje je tamo predstavio Istra je vraćena u krilo matice zemlje. Sve to je Milanović s nizom katoličkih župnika radio van ikakvog interesa i direktiva ustaškog vojnog vikara kojeg su proglasili blaženikom, kardinala Alojzija Stepinca, koji je, dok su se istarski svećenici borili protiv asimilacije, lizao skute zločincu Anti Paveliću. Ali treba još nešto objasniti. Katolička crkva je nadnacionalna i ne postoji Hrvatska katolička crkva, pa prema tome istarski svećenici nisu imali nikakve veze s Kaptolom, pogotovo što je Poglavnik Istru i veliki dio Dalmacije darovao talijanskim fašistima.

Naša trenutna predsjednica u svojim mudrim i demagoškim istupima da bi se dodvorila desnici često ističe da su partizani proganjali svećenstvo i bili protiv crkava, što je povijesna laž. Mnogo je svećenika svih vjera direktno sudjelovalo ili pomagalo Narodnooslobodilačku borbu. S Kaptola u Zagrebu nekoliko svećenika otišlo je u šumu i pridružilo se partizanima. Među njima najpoznatiji je bio Svetozar Rittig, koji je direktno sudjelovao u NOB-u, a nakon rata bio je ministar u vladi RH (tzv. komunističkoj). Bio je ministar bez portfelja i predsjednik Komisije za vjerske poslove. Danas se prema njemu državna vlast i katolička crkva sramotno odnose. Kao rođenom Brođaninu nije dozvoljeno postavljanje spomen-ploče na njegovu rodnu kuću povodom 140 godišnjice rođenja. A najtužnije od svegaje što se Kaptol i vrh katoličke crkve „u Hrvata“ nikada nije oglasio o svećenicima partizanima i antifašistima.

Fašizaciju države uz trenutne obnašatelje vrhovne vlasti pomaže i zagrebački Kaptol kojekakvim lažima i izjavama da su antifašisti proganjali crkvu. Pa kako su onda u „najcrnjem mraku“ iskreni vjernici išli u crkve, krstili djecu i sklapali brakove, a da ih nitko zbog toga nije proganjao. Nekome je u interesu da „prodaje“ gnjusne laži i ocrni Jugoslaviju, koja je za razliku od ove države bila mnogo demokratskija. Država se okreće ne naciji, već nacionalizmu i zatiranju svih onih ideja i pokreta koji joj ne odgovaraju. Evo još jednog primjera – u vrijeme tzv. NDH postojao je Ured za kolonizaciju, koji je u kuće  i sela protjeranih Srba iz Slavonije naseljavao Hercegovce. Zbog toga je Slavonija sada puna Penava, Glavaša i drugih koji su od Slavonije nekada najbogatije pokrajine učinili najsiromašniju. Danas Hrvatska nema takav ured, ali ima Ministarstvo za gospodarenje državnom imovinom, koje potiho u nacionalizirane i prazne kuće u Istri opet dovodi Hercegovce, koji su očito jedini dokazani Rrvati i koji bi „otuđenu“ Istru antifašističku u kojoj se još štuju partizani i Tito i koji su nedavno s govornice trenutnu predsjednicu ispratili skandiranjem „Tito, Tito“, porvatili.

Tužno je sve u ovoj državnoj tvorevini. Zemlju vode visokoobrazovani ljudi, ali među njima je malo intelektualaca. Intelektualac se ne postaje visokoškolskom diplomom i doktorskim titulama. Džabe sve to kada u duši ostaješ primitivac i to dokazuješ svojim istupima. Intelektualac postaješ općom naobrazbom, čitanjem, pa i kućnim odgojem. Veliki filozof i hrvatski intelektualac Milan Kangrga je rekao da desničar nikada ne može biti intelektualac. Potpuno se slažem, jer desnica osim svojih teorija i načela ne prihvaća ništa drugo i uvijek nastoji silom, ta sila ne mora biti fizička, može biti i ozakonjena, zabraniti sve što se iole protivi njenim idejama. Zbog toga ustaštvo, fašizam i grubi nacionalizam nalaze plodno tlo u Hrvatskoj.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email