U Beogradu, u Matici iseljenika Srbije, održana je promocija manifestacije “Dani srpske kulutre u Istri”. Program je predstavio Milan Rašula, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije i slikar i vajar Slobodan Kokotović.

Nušićeva 4 u duhu mediterana, zahvaljujući skulpturama i grafikama umetnika iz Pule. Kao autor 17 samostalnih izložbi, Slobodan Kokotović ne krije tremu, jer svoja dela prvi put izlaže pred beogradskom publikom.

„To su skulputure u drvetu nastale 2017. godine, a ideja je oblik, čak i neka vrsta geometrijske apstrakcije”, rekao je za RTS slikar i vajar Slobodan Kokotović.

Grafike Đurice Ciganovića i skulpture Slobodana Kokotovića biće izložene do 16. aprila. Ovakvim projektima radi se na jačanju veza sa maticom, a na tom tragu odvijaće se i 10. jubilarni Festival srpske kulture u Istri. Ove godine u znaku rokenrola.

„Imam zadovoljstvo da predstavim temu 10. festivala, a to je 60 godina od rođenja Milana Mladenovića, frontmena grupe EKV, koji je rođen u Zagrebu, a svoj kulturni opus je obeležio u Beogradu”, kaže Milan Rašula, predsednik Vijeća Srba Istarske županije.

Projekat “Dečak iz vode” podsetiće na celokupnu rok scenu tog vremena.

„Sa tim na neki način pristupamo našoj mlađoj populaciji, jer ovo je već treća generacija Srba u Istri. Prilazimo toj mlađoj grupi, jer je prisutna asimilacija, i mi ćemo kroz ovakve i slične projekte pokušati da potenciramo pre svega srpsku kulturu, tradiciju, običaje i veru”, kaže Rašula za RTS.

Deseti jubilarni “Dani srpske kulture” u Istri održaće se od 18. do 30. aprila kada se ujedno obeležava i 5 godina rada Srpkog kulturnog centra.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email