Manifestacija posvećena Mirku Kovaču, jednom od najznačajnijih jugoslovenskih pisaca, esejista i scenarista, po četvrti put biće održana u Rovinju, gradu u kome je Kovač proveo poslednje decenije svog života i rada.

Dani Mirka Kovača, koji su zakazani od 5. do 8. oktobra, okupiće i ovaj put prijatelje i poznavaoce Kovačevog dela, koji će pričati o temama o kojim je govorio i pisao i sam autor. Manifestacija će obuhvatiti razgovore s dobitnicima nagrade “Mirko Kovač” za 2016, svečanu dodelu Nagrada i dva okrugla stola.

Laureate nagrade “Mirko Kovač”, koje se po treći put dodeljuju u četiri ravnopravne kategorije: za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenario po snimljenom filmu i za najbolje delo mladoga autora za dela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, izabrao je žiri u sastavu: Vlaho Bogišić, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović. Ovogodišnji dobitnici su: Hana Jušić za najbolje delo mladog autora za scenario filma “Ne gledaj mi u pjat” u produkciji Kinorame iz Zagreba, Ivan Čolović za knjigu eseja “Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita” u izdanju XX veka iz Beograda, Mirjana Karanović za najbolji scenario za film “Dobra žena” u produkciji This and That Productions iz Beograda i Damir Ovčina za najbolji roman za knjigu “Kad sam bio hodža” u izdanju Buybooka iz Sarajeva. Svečano uručenje predviđeno je za 7. oktobar, a laureatima uz povelju sledi i novčani deo nagrade u iznosu od 5.000 evra.

Inače, dosadašnji dobitnici nagrade “Mirko Kovač” su: u kategoriji za najbolje delo mladog autora Dragan Markovina “Između crvenog i crnog” i Vladimir Tabašević “Tiho teče Misisipi”, za najbolji scenario Vuk Ršumović “Ničije dete” i Ivona Juka “Ti mene nosiš”, za najbolju knjigu eseja Svetlana Slapšak “Leteći pilav” i Ivan Lovrenović “Isus u Ahmićima”, te za najbolji roman Oto Horvat “Sabo je stao” i Slobodan Šnajder “Doba mjedi”.

Narednih dana biće prikazana i dva nagrađena filma – “Dobra žena” i “Ne gledaj mi u pijat” i održana dva okrugla stola. U prvom “Od književnog djela do scenarija” učestvovaće Vladislava Gordić Petković, Veljko Bulajić, Miljenko Jergović, Ante Tomić, Borka Pavićević, dok će na temu “Mirko Kovač kao scenarist” razgovarati Lordan Zafranović, Filip David, Branko Ivanda, Vlaho Bogišić i Andro Martinović.

Manifestaciju organizuje Udruga Mirko Kovač, na čelu sa njegovom suprugom Slobodanom Matić Kovač.

 

Izvor: Danas

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email