8. mart u Trpinji 064Povodom Međunarodnog dana žena u Trpinji je u subotu uveče održana tradicionalna osmomartovska manifestacija Udruženja žena Trpinje. U seoskom Domu kulture priređen je bogat kulturno umetnički program, koji su otvorili najmlađi članovi folklornog ansambla KUD-a „Mladost“ iz Trpinje, a publici su se predstavili spletom igara iz Šumadije „Hajd’ povedi veselo“. U programu su učestvovali i folklorni ansambli KUD-ova „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bijelog Brda i „Đoko Patković“ iz Bobote koji su otplesali tradicionalne igre iz šumadijskog kraja. Spletom igara iz Srbije „Soko sedi na jeli“ predstavila se mešovita grupa odraslih KUD-a „Mladost“ iz Trpinje, dok su članovi KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova izveli duhoviti skeč na temu „Moj Milovan u Englesku ode“. Zapažen nastup imali su i članovi etno grupe „Đurđevak“ iz Bobote koji su otpevali pesme: „Da sam izvor voda ladna“, „Marijo, ćero mori“ i „Mesečina“.

Gost programa bio je pesnik Branislav Maksimović iz Trpinje, koji je kazivao pesmu „Zavičaj“.

– Ovo je jedna nostalgična pesma o selu i nekadašnjem načinu života na selu. Inspiraciju za ovu pesmu sam pronašao u sve većem odlasku ljudi, posebno mladih iz naših krajeva. U Trpinji je od moje generacije rođene 1973. godine ostalo samo šest muškaraca. Svi su otišli u inostranstvo zbog ekonomskih i političkih razloga, a ovde dolaze u vreme godišnjih odmora. Ja u ovoj pesmi izražavam patnju za rodnim krajem i govorim u ime onih koji su morali napustiti svoje selo – rekao je Maksimović, koji se već šest godina amaterski bavi pisanjem pesama sa kojima nastupa na različitim manifestacijama u Trpinji i okolnim selima.

Ovogodišnju osmomartovsku proslavu Udruženje žena Trpinja je posvetilo majkama koje su svoju decu ispratile u beli svet. Članice Udruženja su tom prigodom pripremile poklone za sve žene gošće programa, a učesnicima u programu su dodeljene zahvalnice. Manifestaciju je pratila izložba na kojoj su prikazani najnoviji radovi Udruženja žena.

– Mi smo večeras izložili sadnice cveća koje smo dobile na poklon za 8. mart, zatim slike od suvog cveća, košare sa jajima napravljene u kviling tehnici, drvene kutije u dekupažu, mirisne sveće, ukrasne prstenove za salvete, a pripremile smo domaće kolače, sendviče i čaj za sve naše goste – istaknula je predsednica Udruženja žena Trpinja Marija Opačić.

Za Privrednikov portal ona je prokomentarisala položaj žena na selu danas.

– Iako su vredne i sposobne, naše žene su slabo zastupljene u politici, zapostavljene su u društvu, a prema njima se loše postupa i u porodici. Žive vrlo skromno i teško i svakodnevno se prilagođavaju prilikama u kojima se nalaze. Međutim, danas se žene više bore za posao, svaka žena želi imati svoju platu i doprinositi kućnom buđžetu. U odnosu na prošlo vreme kada su žene na selu bile samo domaćice i odgajale decu, mislim da je njihov položaj danas puno bolji, jer su samostalnije i emancipovanije – zaključila je Opačić.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email