Poznata je stvar da je obrazovanje u Hrvatskoj jedna od rak-rana društva, da je zastarjelo, neprilagođeno potrebama vremena u kojem živimo i vještinama koje trebamo u modernom društvu. Ali kakvo god bilo, do današnjih dana uspjelo je sačuvati svoju formalnu neovisnost od raznih centara moći koji bi ga prekrajali ili modificirali direktno po svojim zamislima. No sudeći prema informacijama da je Agencija za odgoj i obrazovanje odobrila edukacijski program čiji se sadržaj svodi na uplitanje Hrvatskog generalskog zbora u proces edukacije profesora povijesti, i tome polako dolazi kraj. Takav razvoj događaja nije slučajan, on je rezultat sustavnog i upornog rada konzervativnih, HDZ-ovih vlada, koji sada nalazi svoj prostor i u najvišim državnim institucijama. Mogli bismo reći da je aktualna politička garnitura koja upravlja obrazovnim procesima ujedno najgora do sada, a takav status ne zaslužuje samo zbog činjenice da joj je na čelu ministar Pavo Barišić protiv kojeg se na noge diglo pola znanstvene zajednice s optužbama o plagiranju, naplati dvostrukih dnevnica itd. Status najgore garniture zasigurno su zaslužili i zbog uvođenja svojevrsnih čuvara revolucije, poteza koji nema nikakvo racionalno utemeljenje, niti slični primjeri postoje u demokratskim europskim državama.

Javna je stvar da je Hrvatski generalski zbor koji čine umirovljeni generali nezadovoljan načinom na koji su znanstvenici obradili razdoblje Domovinskog rata i načinom njegove prezentacije, pa će uskoro na seminarima biti moguće vidjeti kako bivši generali i visoki časnici poput Vladimira Šeksa, Miroslava Tuđmana, Branimira Glavaša ili Mirka Norca podučavaju profesore povijesti o metodologiji predavanja gradiva, a možda i o (alternativnim) činjenicama koje u povijesnim udžbenicima nisu našle svoje mjesto. Sasvim je jasno da motivacija umirovljenih generala nije edukacijske nego ideološke prirode. Njihova želja da ponovno budu faktor u društvu ostvarila se putem ove edukativno-ideološke farse koju je potvrdila nadležna državna agencija. Potpuno je nejasno o čemu bi to generali mogli meritorno, stručno i nepristrano educirati akademski obrazovane profesore i nastavnike, koji su o povijesnim temama izučili sve i to ne posredstvom nostalgičarskih priča i anegdota, nego ozbiljnih i sistematiziranih povijesnih studija.

Ovo uplitanje vojnih struktura, makar one bile bivše, u obrazovni proces samo pojačava dojam o općoj militarizaciji društva, koja je započela izborom Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu, a pojačala se dolaskom vlade Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića. Dodatno ohrabrenje za ovakve poteze domaća konzervativna elita nalazi u potezima Donalda Trampa i nekih europskih čelnika i vlada. Uvođenje obveznog roka, ulazak vojnih elemenata u obrazovni sustav, povećanje izdvajanja za vojne potrebe, odlazak Hrvatske vojske na rusku granicu, dio je istog procesa stvaranja umjetnog izvanrednog stanja kojim se nastoji smanjiti pritisak na vladajuće zbog socijalne krize, nejednakosti, neravnopravnosti i diskriminacije koja buja u društvu po svim mogućim osnovama. Budući da tu nejednakost ne mogu smanjiti, jer bi svaki potez prema njenom smanjivanju bio na štetu tajkuna i bankara, moraju osmisliti dugoročne metode odvraćanja pažnje široke javnosti.

Prava je istina upravo suprotna spinovima koje nam servira Vlada. Hrvatskoj u školama ne trebaju nikakvi generali, pogotovo ne oni koji su se na svojim generalskim titulama obogatili i koji su sudjelovali u poslijeratnoj pljački Hrvatske, kao što joj ne treba ni veći vojni budžet, ni vojne misije u Ukrajini, na Baltiku i u Afganistanu. Hrvatskoj ne prijeti nikakva vojna ugroza izvana, pogotovo ne takva koja bi zahtijevala sudjelovanje naše vojske u afganistanskim pustinjama. Hrvatskoj treba prestanak slavljenja svetih krava, bez obzira na to dolaze li s lijeve ili desne strane i radi li se o umirovljenim generalima ili nekim drugim nedodirljivim osobama i mitovima kakvima je hrvatsko društvo preplavljeno. Dovoljni su nam profesori, pedagozi, znanstvenici i istraživači. Degradacija znanja, slavljenje prosječnosti i izmišljenog herojstva doveli su Hrvatsku ovdje gdje je danas. Vrijeme je da zdrav razum uzvrati udarac nametljivcima i njihovim istinama te da ih izbaci iz obrazovnog sustava – tamo im jednostavno nije mjesto.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email