Kosovo i Metohija su naš Jerusalim, naša sveta zemlja, budimo jedno sa našim narodom koji ga čuva i brani, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici, u kojoj opominje da nam ništa neće vredeti ni država, ni ekonomski napredak ako više umiremo nego što se rađamo, jer ćemo tako nestati kao narod.

“Osobito pozivamo sve verne da u ovoj tihoj noći, srcem i dušom budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije, koja nam je, ne zaboravimo nikada, darovana od Gospoda kao večni zalog”, naglasio je patrijarh Irinej.

Kaže da su vremena burna dolazila i prolazila, ali su za sve to vreme naši preci u svojim srcima neizbrisivo nosili Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Dečane, Svete arhangele i na hiljade drugih svetih oltara širom Kosova i Metohije.

Prema rečima patrijarha Irineja, naši su preci znali ko je još u sedmom stoleću kročio na tu svetu zemlju, otvarao prve škole pri manastirima, pisao knjige, živopisao freske i ikone, otvarao prve bolnice, pisao slovenske knjige.

Patrijarh Irinej kaže da su oni znali koji su vladari iz loze Nemanjića, Lazarevića, Brankovića, Petrovića, Obrenovića i Karađorđevića podizali svetinje širom srpske zemlje i navodi: A znamo to i mi, njihovi potomci.

Znamo da je na Kosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispoveda svoju svetu pravoslavnu veru i hrabro svedoči svoje srpsko ime, napominje poglavar SPC.

Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja. I zato možemo da, zajedno sa spalmopojcem Davidom, molitveno obećamo: “Ako zaboravim tebe, Jerusalime,” – ako zaboravim tebe, Kosovo i Metohijo, – “neka me zaboravi desnica moja”, poručuje patrijarh Irinej.

Prema rečima poglavara SPC, “ništa nam neće vredeti ni država, ni uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, to jest ako više umiremo nego što se rađamo”.

Patrijarh Irinej ističe da našim hrišćanskim precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, nekad doslovce iz pepela vaspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije.

“To im je svaki put polazilo za rukom jer su njihovi domovi bili ispunjeni verom, vrlinama i snagom, dok su im se deca izobilno rađala”, ukazuje poglavar SPC patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici.

Božićnu poslanicu možete u celosti pročitati na stranici Srpske pravoslavne crkve.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email