Razgovor s Radom Bosićem, načelnikom Općine Borovo

 

U opštini Borovo prema poslednjem popisu stanovništva i podacima koje je prošlog meseca objavio Državni zavod za statistiku živi 5.056 stanovnika ili 304 stanovnika manje nego 2001. Najviše je Srba – 4.537 te 332 Hrvata. Ostalo su pripadnici drugih manjina. Zanimljivo je da iako se Borovo danas doživljava kao nacionalno homogeno naselje, što u suštini i jeste, u njemu žive pripadnici većeg broja manjina. Pored Srba i Hrvata u Borovu žive i Ukrajinci, Slovenci, Slovaci, Rusini, Rusi, Romi, Poljaci, Nemci, Makedonci, Mađari, Česi, Crnogorci, Bošnjaci, Albanci i ostali.

Radno sposobnog stanovništva, u dobi od 15 do 64 godine je 3.519, a prosečna starost stanovništva opštine je 42,6 godina. Do 1991. godine, osnovni izvori prihoda stanovništva bili su od rada u različitim granama privrede (kombinat «Borovo», «Vuteks» Vukovar, PIK «Vukovar» i dr.). Po okončanju rata, dolazi do nužne orijentacije na poljoprivrednu proizvodnju, zemljoradnju i stočarstvo dok je manji deo stanovništva usmeren na malu privredu i obrtništvo. Mesto ima kvalitetne prirodne resurse. Pored tradicionalne ratarsko – stočarske proizvodnje te razvoja male privrede i trgovine, Borovo ima planova i mogućnosti za razvoj kontinentalnog turizma, uslužnih delatnosti, lova i ribolova.Od konstituisanja Opštinskog veća 22. maja 1997. godine, kada je Borovo po četvrti put u svojoj istoriji dobilo status opštine, pa sve do danas Borovo je veliko gradilište. Proteklih godina izgrađeno je više reprezentativnih objekata, Parohijski dom, Lovački i Vatrogasni dom te Kulturni centar, u kojem su smeštene prostorije Radio Borova, Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta» pododbora Borovo i Kulturno-umetničkog društva «Branislav Nušić». Uz pomoć norveške Vlade izgrađena je i opremljena Poljoprivredna zadruga «Brestove međe», a zahvaljujući donaciji USAID-a Dečji vrtić «Zlatokosa», obnovljena mesna škola …  Provedena je i plinofikacija naselja  u kome su sve ulice, njih 42, asfaltirane. U opštini Borovo je od konstituisanja na vlasti SDSS. Načelniku Radi Bosiću ovo je četvrti mandat na toj funkciji.

Kako ocenjujete proteklu godinu, izuzetno tešku jer se kriza na globalnom nivou odrazila na sve segmente društva, pa i na poslovanje i život opštine Borovo?

Godina iza nas bila je izuzetno teška u finansijskom smislu. Usporedio bih je sa 1997. i 1998. godinom  i problemima vezanim za preustroj opštine u vreme mirne reintegracije. Budžet za 2012. bio je manji za milion i po kuna od planiranog. U protekloj godini planirali smo budžet u iznosu od 6.048.000 kuna, to je bila naša želja, a ostvarili smo 4.524.000 tj. manje za milion i 524 hiljade kuna od planiranog. Upravo ta sredstva nedostaju iz određenih potpora, ministarstava i fondova. Ova Vlada ni u jednom trenutku nije ispoljila želju da pomogne privrednicima i lokalnoj samoupravi oko određenih planova i programa, tako da protekle godine nismo bili u mogućnosti da apliciramo niti na jedan konkurs. 

Briga za najugroženije

Da li su zbog kresanja budžeta smanjene dotacije udruženjima i druga davanja iz opštinske kase?

Mi smo, kada je reč o socijalnom programu, troškove stanovanja korisnicima Centra za socijalnu skrb u potpunosti podmirili, isplaćivali smo jednokratne novčane pomoć socijalno ugroženim građanima, naknade za novorođenčad, obezbedili novogodišnje paketiće za svu decu, od navršene godine života do osmog razreda osnovne škole, stipendije za naše studente, sufinansirali prevoz srednjoškolaca te autobusku kartu naših građana od Borova do Vukovara. Cena karte je 14 kuna, a naši građani za prevoz do Vukovara autobusom plaćaju svega 6 kuna. Uspeli smo da održimo život u samom mestu, svim našim udruženjima su isplaćene dotacije, iako su one trebale biti umanjene za razliku za koju je umanjen budžet. Međutim, poznavajući situaciju, da većina njih nema donatore, već isključivo raspolažu sredstvima koja im dotira opština, našu obavezu smo ispoštovali u celosti. Moram pohvaliti sva naša udruženja koja su svojim programima obogatila prošlogodišnju opštinsku manifestaciju «Dani Borova». Kroz te programe i Borovo je živelo, a odradili su i više od planiranog. Komunalnu infrastrukturu smo uspeli održati na zavidnom nivou, od cesta, javne rasvete, niskonaponske mreže …. Uspeli smo izvršiti i sanaciju mesnog Doma penzionera, odnosno Šah kluba. Dosta truda i pažnje uloženo je i u naše mesno groblje, što se najbolje vidi po tome kako je ono danas uređeno.

Izgradnja bioplinskog postrojenja

Šta biste ovom prilikom izdvojili od projekata koji bi trebali biti realizovani u ovoj i narednim godinama?

Uspeli smo privesti realizaciji prekogranični IPA projekat «Mreža preduzetničkih centara». Projekat vrednosti 200 hiljada evra dobio je zeleno svetlo, a pred nama je potpisivanje ugovora te početak realizacije projekta. U projekat su uključene opštine Temerin, Žabalj i Titel iz Srbije te Borovo i Negoslavci iz Hrvatske. Naš deo kolača je nekih 68 hiljada evra. U okviru projekta u Borovu će biti oformljen i opremljen Preduzetnički centar, jedna osoba biće zaposlena, a njih 10 osposobljeno za pisanje projektnih predloga.  Najvažniji projekat za naše mesto je predstojeća izgradnja kanalizacije. Reč je o zajedničkom projektu Grada Vukovara, vukovarskog «Vodovoda», Hrvatskih voda i opština Borovo i Bogdanovci, vrednom 48 miliona evra. Projektom je obuhvaćeno 28 kilometara mreže odvodnje i kanalizacione mreže u dužini od 66 kilometara. Očekuje se da bi sredinom godine Evropska komisija mogla odobriti sredstva za ovaj projekat, najveći ikad nominovani projekat iz oblasti komunalne infastrukture u Hrvatskoj. Jedan od projekata koji ima za cilj razvoj turizma na području opštine Borovo je i izgradnja Sportsko-rekreacionog centra «Poretak». Iako je tek u fazi izrade idejnog rešenja, optimistični smo jer su u projekat uključene i Hrvatske vode koje gospodare područjem uz Dunav, a realizacijom tog projekta stvoriće se uslovi za otvaranje novih radnih mesta. Takođe, radi se i na programima razvoja kontinentalnog turizma, kroz projekat borovske Etno kuće. Pred nama je i izgradnja bioplinskog postrojenja. Investitor je vukovarska firma «Dar prirode», a realizacija projekta je u fazi ishodovanja građevinske dozvole. Uz 4-5 radnika s našeg područja koje danas zapošljava, realizacijom projekta investitor će zaposliti još toliko novih radnika. Investitora smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 50 odsto jer je veoma važno da se projekat čim pre realizuje.  U pregovorima smo i s jednom firmom, vezano za izgradnju reciklažnog dvorišta, gde bi takođe zaposlili 12 ljudi. Dodaću da smo u protekloj godini u sklopu javnih radova uspeli zaposliti 20 naših sugrađana. Godina iza nas bila je burna i teška pa koristim ovu priliku da se zahvalim našim građanima koji su redovno izvršavali svoje obaveze prema opštini, vezano za plaćanje komunalne naknade.

Privlačenje investicija

Kakva su vaša očekivanja od godine pred nama i šta ste odredili za prioritete u 2013. godini?

Godina pred nama po svemu sudeći neće biti ništa bolja od prethodne. Za očekivati je da u prvoj polovini godine, uoči lokalnih izbora, budu raspisani konkursi na koje ćemo aplicirati. Imamo spremne projekte, a do tada ćemo imati gotova još 3-4 projekta. Planirali smo budžet u iznosu od 6.050.000 kuna. Iako neki kažu da je nerealan, on se na taj način mora planirati, kako bi se u budžet za ovu godinu ukalkulisala sredstva za sufinansiranje projekata. Borićemo se da se budžet za 2013. ostvari u planiranom iznosu. Najviše prihoda, oko 3 miliona kuna, očekuje se od poreza na dohodak, milion i 250 hiljada kuna iz državnog budžeta te oko 600 hiljada kuna od naplate komunalne naknade. Uz ostalo, na rashodovnoj strani je osim plata za zaposlene u Opštini i dečjem vrtiću predviđeno i 320 hiljada kuna za potrošnju, održavanje i sanaciju javne rasvete, 300 hiljada kuna za sanaciju zgrade opštine, 190 hiljada kuna za pomoć porodicama i domaćinstvima, 190 hiljada za održavanje javnih površina, 270 hiljada za sanaciju cesta i pešačkih staza te staza na groblju, 115 hiljada kuna za sufinansiranje prevoza učenika te oko 600 hiljada kuna za rad udruženja, kulturnih i sportskih organizacija. Budžetom za 2013. predviđeno je i 400 hiljada kuna za izgradnju cesta, asfaltiranje tzv. crnog puta prema izletištu Grac i ceste prema preduzetničkoj zoni te za izgradnju nadstrešnice za kapelu na mesnom groblju. Učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo stvorili uslove za poboljšanje investicione klime i privukli ulagače, da investiraju na području naše opštine. Tim nastojanjima doprineće i budući Preduzetnički centar u Borovu, kroz osposobljavanje stručnih kadrova za pisanje projektnih predloga, kako bismo spremno dočekali ulazak Hrvatske u EU.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email