Međunarodni naučni skup o srpsko-hrvatskim odnosima biće održan devetu godinu za redom u Golubiću pored Obrovca od 19. do 23. avgusta.

Skup ove godine nosi naziv “Srpsko- hrvatski odnosi, izbeglice i migranti, mirna koegzistencija i rešavanje krize”, a organizuju ga Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

Na skupu će učestvovati naučnici i nevladini aktivisti iz regiona, kao i politički predstavnici manjinskih stranaka i stranaka angažovanih na rešavanju aktuelne izbegličke krize.

Dodaje se da je cilj skupa da se okupljeni predstavnici usaglase i podstaknu saradnju u regionu, u vezi sa borbom protiv stereotipa i mržnje, ali i u vezi sa borbom protiv političke manipulacije izbeglicama, povratnicima, migrantima i nacionalnim manjinama, kao posebno ranjivim grupama u državama Zapadnog Balkana.

Golubić je selo u Dalmatinskoj zagori, koje je gotovo potpuno uništeno tokom i nakon operacije hrvatske vojske i policije „Oluja” 1995. godine, i u koje su Srbi počeli da se vraćaju poslednjih godina. Kuće u selu se obnavljaju uz pomoć države Hrvatske.

Više o ovom skupu kao i o udruženju pronađite na linku.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email