Navršava se 23 godine od akcije „Bljesak“, u kojoj je 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno ili nestalo 283 Srba i proterano oko 15.000, za šta još niko nije odgovarao.

Protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, navodi Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

„Snage UN, koje su hrvatski generali na vreme upozorili, tada su se povukle, prepuštajući narod na milost i nemilost agresoru“, dodaje se u saopštenju.

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema „mostu spasa“ do reke Save sustizale su ih — avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, podaci su tog centra.

Hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje torture u zloglasnoj „Lori“ u Splitu.

„Civili koji nisu napustili svoja ognjišta smešteni su u logore, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana i uništena. Uskoro su i oni, uz pomoć snaga UN i humanitarnih organizacija, prevezeni u RS i Srbiju, a od njih se u Hrvatsku vratilo tek oko 1.500“, navedeno je u saopštenju.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima, koji su završeni ili su još u pretkrivičnoj ili istražnoj fazi.

U akciji “Bljesak”, prema podacima “Veritasa”, poginule su i nestale 283 osobe. Među žrtvama bilo je 56 žena, 11 osoba do 18 godina i 75 starijih od 60 godina, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik “Veritasa” Savo Štrbac.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina njih 150, od kojih 37 na području Republike Srpske. Od 148 ekshumiranih, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 107 žrtava, a kao nestale vode se još 133 osobe, uključujući 59 civila i 27 žena.

Zvaničnici Republike Srpske će danas u Gradiški, a državni vrh Hrvatske na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem i predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Okučanima, obeležiti godišnjicu, koja je za Srpsku podsećanje na još jednog egzodusa Srba iz Hrvatske, a za Hrvate dan kada su specijalne jedinice u akciji Bljesak “oslobodile to područje”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email