Milan Mladenović zadužio je ceo ovaj prostor svojim radom, muzikom, tekstovima, ali i vrednostima za koje se zalagao“, rečeno je na večeri posvećenoj slavnom muzičaru održanoj 22. aprila u Klubu Privrednikov dom povodom 60 godina od njegovog rođenja.

O Mladenoviću kao autoru muzike, ali i kao pjesniku, gitaristi, pjevaču i humanisti govorili su njegovi suradnici i poznavatelji njegovog djela književnik Miodrag Jakšić i muzičar i poznavatelj beogradske muzičke scene tog doba Duško Isaković. U okviru programa književnik Vladimir Blagojević kazivao je stihove Milanovih pjesama, dok su gitaristi Vedran Ivorek i Zoran Stojanović, inače suradnik Margite Stefanović koji i danas izvodi repertoar EKV-a, začinili program izvedbom nekih od najljepših pjesama Ekatarine Velike. Razgovor je vodila poznata novinarka Ivon Jafali.

Milan Mladenović rođen je u Zagrebu, živio je i u Sarajevu, a najveći dio života proveo je u Beogradu. Preminuo je u 36. godini, a zajedno s muzičarima s kojima je surađivao ostavio je neizbrisiv trag u muzičkoj povijesti ovih zemalja. Zahvaljujući njima muzička scena Jugoslavije nije zaostajala za svijetom.

„Kada bih otišao negde na zapad, bio sam razočaran. Moj Beograd i moje društvo koje se bavilo muzikom bilo je superiorno u odnosu na njih. Više je Beograd ličio na zapad iz filmova nego taj zapad koji sam posetio. Ti ljudi okupljeni oko Milana bili su ispred vremena, ili u najmanju ruku, instantno u vremenu s onim što je tada dolazilo iz New Yorka, Londona ili nekih drugih centara tadašnje kulturne moći i ceo ovaj region je imao privilegiju da, zahvaljujući njima, bude u tokovima nečega što se u tom momentu sviralo u svetu“, naglasio je Isaković.

Govoreći o tome kako se danas na ovim prostorima premalo priča o Mladenoviću i njegovoj umetnosti, Miodrag Jakšić je istaknuo da im se ne daje značaj koji zaslužuju.

„Dobio je Milan ulicu u Zagrebu, u Beogradu jedan plato u centru grada nosi njegovo ime, ali ja mislim da je to malo. Oni su moderni Andrić, Crnjanski i Ujević zajedničke književnosti, zajedničkog duhovnog i kulturnog prostora. Mislim da imena ovakvih ljudi, nad čijim stihovima i emocijama su odrastale generacije, zaslužuju da dobiju mnogo više od ovog društva ili ovih društava u kojima sad živimo jedni pored drugih“ – rekao je Jakšić.

Osvrnuvši se i na protestnu, antiratnu pjesmu Rimtutituki, u čijoj interpretaciji, odnosno organizaciji interpretacije je i sam neposredno sudjelovao, Jakšić je naglasio njen značaj, ali i značaj čitavog Mladenovićevog opusa.

„Milan Mladenović je postavio nezaobilazne repere u muzici bivše Jugoslavije i vreme ništa nije oduzelo njegovoj muzici, naprotiv. Imao je beskompromisni stil koji porukom želi da čoveku da slobodu“ – zaključio je Jakšić najavivši i iduće gostovanje u Privredniku na kom će biti predstavljena knjiga o Margiti Stefanović, najstudiozniji prikaz Margite i njenog života, autora Dušana Vesića.

„Ne znam koliko bi Milan i ostali voleli da pričamo o njima, oni su bili vrlo skromni, mislim da bi oni voleli da njihova najveća ostavština bude to da mladi muzičari rade i stvaraju bez kompromisa, da idu dalje kao što su oni išli, da pomeraju granice umetnosti, kao što je Milan beskompromisno gurao svoju priču i nije se obazirao ni na koji autoritet“, zaključio je Isaković.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email