O Borivoju Dovnikoviću Bordu, rođenom Osječaninu i najdugovječnijem aktivnom svjetskom strip-crtaču, snimljen je 2013. godine biografski dokumentarni film s naslovom “Bordo – vječna stripovska mladost”.

Scenarij za film napisao je Veljko Krulčić, čija je izdavačka kuća “Vedis” bila i producent filma. Režiju je potpisao Bernardin Modrić, fotografiju Robert Kalčić, montažu Tin Kowalski, a muziku Igor Karlić.

U filmu, kako ističe producent, Bordo na sebi svojstven šarmantan i duhovit način pripovijeda o svom životu i radu, o zabranama s kojima se susretao te o uspjesima i popularnošću koje je doživljavao, a pojedinosti svojim sjećanjima pojašnjavaju i njegovi suradnici i urednici (Rudi Aljinović, Mladen Bjažić, Miki Čukli, Vesna Dovniković, Nedeljko Dragić, dr. Frano Dulibić, Slavica Fila, Veljko Krulčić, Dubravko Mataković, Božidar Novak, Ljerka Radojčić, Oto Reisinger, Krešo Zimonić, Pero Zlatar…). Zanimljive i često vrlo uzbudljive priče protkane su brojnim fotografijama, arhivskim snimkama i dokumentima te detaljima iz Bordinih stripova.

Četrnaesti dan ovogodišnjeg “Osječkog ljeta kulture” taj film prikazan je zainteresovanoj, ne baš brojnoj publici u osječkoj Tvrđi, ali zbog kiše ne na otvorenoj sceni u dvorištu Kazamata, nego u ugodnom ambijentu obližnje Galerije Waldinger. Projekcija filma omogućila je Osječanima da se još jednom susretnu s 83-godišnjim, ali još uvijek po mnogim osobinama mladim Bordom, koji se, pored stripa, istakao i kao ilustrator, dizajner i enigmat, a naročito kao autor crtanih filmova, po kojima je poznat i širom svijeta. A kakav ugled ima u svijetu pokazuje npr. činjenica da je samo u Kini gostovao – 17 puta.

Poslije projekcije Bordo se zadržao u dužem razgovoru s publikom, dodajući još po koji detalj iz svog umjetnički bogatog života i odgovarajući na pitanja. Na koncu je, pozdravljen dugim aplauzom, objasnio da ono “Nastavit će se” na kraju filma asocira na jednu od važnih osobina stripova da se nastavljaju u sljedećem broju novina ili časopisa, a ne na to da će film stvarno imati nastavak. No, nikad se ne zna…, Bordo i dalje živi svoju vječnu stripovsku mladost.

Autor: Jovan Nedić; Izvor: SNV

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email