Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“, 11. po redu, biće održan od 11. do 15. maja u Beogradu, Čačku i Pančevu pod sloganom „Izvan svakog zla“, što je deo stiha Vladislava Petkovića Disa, kome će biti priređen omaž.
Povodom 100 godina od smrti jednog od najvećih srpskih pesnika 20. veka, u okviru festivala biće predstavljeno srpsko-englesko izdanje Disovih izabranih pesama u prevodu Novice Petrovića.

U saradnji sa festivalom „Disovo proleće“ i Gradskom bibliotekom „Vladislav Petković Dis“, učesnici manifestacije posetiće Čačak, a dobitnici nagrada „Disovog proleća“ biće gosti Beogradskog festivala poezije i knjige, najavio je na konferenciji za novinare osnivač i direktor festivala Dejan Matić.

Na 11. izdanju festivala učestvovaće više od 60 pesnika, prevodilaca i umetnika iz Srbije, Poljske, Nemačke, Austrije, sa Kipra, iz Francuske, Španije, Hrvatske, Belgije, Letonije, Bosne i Hrvatske, Slovenije, Makedonije.

U glavnim programima nastupiće pesnici: Tomislav Marinković (Srbija), Malgožata Lebda (Poljska), Ružica Cvetković Pfajfer (Nemačka), Andrea Gril (Austrija), Sonja Harter (Austrija), Nika Pfajfer (Austrija), Jorgos Hristodulidis (Kipar), Aurelija Lasak (Francuska), Jolanda Kastanjo (Španija), Goran Čolakhodžić (Hrvatska), Šarlot Van den Brok (Belgija), Arvis Viguls (Letonija), Srđan Gagić (BiH/Srbija), Robert Simonišek (Slovenija), Nikolina Andova Šopova (Makedinija), Ivan Šopov (Makedonija), Đozep Pedrals (Španija), Patrik Kovalski (Srbija), Milan Dobričić (Srbija), Stevan Tatalović (Srbija), Goran Stamenić (Srbija), uz podršku književnih kritičara – Tamare Krstić, Sanje Milić i Milomira Gavrilovića, i prevodilaca.

Matić je najavio da će se tokom festivala čuti čak 15 jezika, naglasivši da od početka posebnu pažnju posvećuju malim jezicima i dijalektima.

Planirano je više od 25 programa – razgovori sa pesnicima i prevodiocima 12. i 15. maja u Narodnoj biblioteci Srbije (12–14 sati) i Biblioteci grada Beograda (16–18 sati), čitanja poezije u Biblioteci grada Beograda 11. maja, Galeriji Polet 12. maja i Kulturnom centru Grad 14. i 15. maja, a publici će biti predstavljen i festivalski broj časopisa Treći trg sa srpsko-engleskim prevodom poezije svih učesnika.

Tako će na otvaranju festivala 11. maja u galeriji Atrijum biti predstavljena izložba „Metonimije“ sa radovima 15 umetnica koje su stvarale inspirisane poezijom mladih autora čija su dela objavljena u ediciji „12/19“ Trećeg trga.

Umetnička direktorka festivala Dina Radoman je najavila i program „Prostori poezije“ u okviru koga će biti predstavljen rezultat jednosemestralnog istraživanja studenata Nove akademije umetnosti koji su imali zadatak da istražuju poeziju i pronadju način da „ona postane prostor“.

U muzičkom delu programa nastupiće sastav „Nebograd“ koji će izvesti kompozicije inspirisane poezijom učesnika festivala, kao i pisac i muzičar Daniel Kovač, dok filmski program donosi 10 kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz regiona.

Specijalni programi su „Poezija i vino“, „Poezija i sport“ i „Jedenje poezije“ te će tako pesnici 13. maja posetiti Vinariju Radovanović, 14. maj je rezervisan za šah sa penzionerima na Kalemegdanu i sportske aktivnosti na Adi Ciganliji, a na zatvaranju 15. maja u KC Grad biće organizovana izložba i degustacija slanih i slatkih specijaliteta inspirisana poezijom.

Na zatvaranju manifestacije nastupiće 30-tak pesnika i tom prilikom će biti proglašeni dobitnici nagrada konkursa Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg trga.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email