Beogradski festival igre, koji će se u srpskoj prestonici održati od 23. marta do 12. aprila, juče je predstavljen u Zagrebu, saopštili su iz organizacije festivala.

U organizaciji Grada Zagreba, u Zagrebačkom plesnom centru održana je konferencija za novinare i prezentacija programa za umetnike i publiku. Događaju su prisustvovali brojni novinari i kritičari, diplomate, koreografi i baletski umetnici, kao i predstavnici institucija i poslovnog sektora.

Pored izložbe fotografija i projekcije šesnaestominutnog filma, o 16. Beogradskom festivalu igre govorile su Aja Jung, direktorka festivala, i Olivera Majić, zamenica gradonačelnika Zagreba.

Organizatori festivala su uputili poziv hrvatskoj publici i novinarima da u vreme glavnog programa manifestacije posete Beograd, ali i Novi Sad i Vršac gde se takođe igraju neke od predstava.

Ocena domaćina je da se Beogradski festival igre odavno smatra najvažnijim događajem u oblasti umetničke igre u širem regionu, ali i u evropskom kontekstu, te da danas predstavlja najvažniju mogućnost za cirkulaciju informacija i publike, ali i razmenu umetnika i uspešnih produkcija.

S posebnom pažnjom se govorilo i o gostovanju Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba 2017. godine na Festivalu, i to nakon mnogo godina.

Takođe su interesovanje probudile najave Festivala u inostranoj štampi, kao i nedavna preporuka britanskog Gardijana da se Beograd poseti upravo u vreme Beogradskog festivala igre.

Realizaciju prezentacije beogradskog festivala u Zagrebu podržala je Ambasada Hrvatske u Beogradu, kao i hrvatska filijala Erste banke. Erste banka je inače jedan od pokrovitelja festivala.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email