Srbi u Hrvatskoj suočavaju se s gomilom problema, od asimilacije do iseljavanja, ali većina, pogotovo mlađi, smatraju da se stanje može popraviti širim djelovanjem u cjelini hrvatskog društva i specifičnim aktivnostima koje bi trebalo pokrenuti ili nastaviti s provođenjem unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, zaključili su učesnici tribine ‘Budućnost Srba u Hrvatskoj – odjeci posjete predsjednika Srbije Hrvatskoj’, održane 20. februara u dvorani ‘Privrednika’ u Zagrebu.

Po riječima profesora na Fakultetu političkih znanosti Dejana Jovića koji učestvuje u radu Političke akademije SNV-a, velika većina učesnika istraživanja o problemima Srba i njihovoj budućnosti u Hrvatskoj za deset godina, smatra da će tada položaj Srba u Hrvatskoj ipak biti bolji nego sada.

– Ispitanici su isticali probleme ekonomske nerazvijenosti, naročito probleme vezane s identitetom i percepcijom javnosti koji su posljedica produživanja rata u politici, medijima te kontinuiranog stvaranja kolektivne krivnje Srba u Hrvatskoj. Tu su još neravnopravnost i nemogućnost ostvarivanja prava garantiranih Ustavom i zakonima, obrazovanje i osposobljavanje koje bi omogućilo aktivan društveni i privredni život, uz nepovoljne demografske trendove, od asimilacije do iseljavanja Srba iz Hrvatske – rekao je Jović.

Kolega s fakulteta i potpredsjednik ‘Prosvjete’ Siniša Tatalović naglasio je da Srbi devedesetih nisu osjećali zajednički identitet.

– U proteklih 25 godina napravilo se dosta. Pokrenuli smo organizacije i dali im njihove misije te ih u najvećoj mjeri povezali. U ‘Prosvjeti’ smo izgradili mrežu pododbora, ali sada treba pokrenuti programe da se pododbori ne svedu samo na mjesta okupljanja. Treba i dovršiti školsku autonomiju izvan istočne Hrvatske – podvukao je Tatalović.

– Srbima je proteklih godina nametnuta uloga krivaca i agresora te onih koji ne vole Hrvatsku, što je umnogome uzrok asimilacije – rekla je Jelena Nestorović iz SNV-a koja smatra da se takvo stanje neće promijeniti. Po njenim riječima, mladi Srbi u društvu se osjećaju odbačenima jer slobodno ne mogu izraziti svoj identitet; u većim sredinama podliježu trendu asimilacije, a u manjim sredinama – getoizacije.

Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca, ukazuje na samogetoizaciju srpske zajednice, veliku depopulaciju stanovništva i probleme zapošljavanja što je dovelo do kraha ekonomske politike na tom području.

– Srbi su se okrenuli sami sebi jer ih sada nema zaposlenih u Hrvatskim šumama, HEP-u ili Hrvatskim vodama, ali otvaraju vlastite obrte ili OPG-ove, rekao je Ivanović – koji smatra kako su ljudi shvatili da se trebaju boriti za sebe.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email