Tvrtka Arpel Automation iz Beograda uz bok svjetskim kompanijama, predstavlja se ovih dana na Sajmu tehnike u Beogradu.  

Ono za što vodi trebaju stoljeća, moderna tehnologija riješava u sekundama. Riječni tokovi bruse i oblikuju tvrde materijale, poput kamena ili granita, kroz vrijeme. Istom logikom, samo jačim pritiskom i bržim djelovanjem, služe se cnc (kompjutorski navođeni) industrijski strojevi koji režu materijale vodom. Kod njih se ne unosi toplotna energija, pa se dobija “hladni rez” i nema promjene strukture materijala.

Upravo takav stroj predstavit će tvrtka Arpel Automation na Sajmu tehnike u Beogradu (15. – 18. aprila) kako bi pokazali da i u Srbiji postoje mlade kompanije koje mogu stati uz bok najkvalitetnijim proizvođačima cnc strojeva u svijetu. Riječ je o waterjet cnc stroju “Aquajet”. Koristi se za rezanje inoxa, kamena, stakla, gume, sendvič materijala, kompozitnih materijala, titanija itd. Partnerska kompanija s kojom Arpel surađuje na tom projektu je američki “KMT”, najpriznatiji u svijetu proizvođača pumpi visokog pritiska. Drugi cnc stroj koji će biti izložen je plazma i plinska rezačica “FlameCut” za rezanje metala. Na tom razvojnom projektu surađuju s američkom kompanijom “Hypertherm” najpoznatijim svjetskim proizvođačem plazma izvora.

– Kako bismo dobili vrhunski kvalitet sarađujemo samo sa najboljim i najpriznatijim svetskim kompanijama i od njih smo dobili maksimalnu podršku. Prepoznali su kod nas potencijal jer se izdvajamo od drugih sa znatno nižom cenom, a koja ne utiče na visok kvalitet cnc mašina. Mi nemamo dilere ni distributere, tako da se u svakom trenutku kontaktira direktno sa nama. Svaku mašinu prilagođavamo kupcu prema njegovim potrebama i ne pokušavamo mu prodavati skupe stvari koje mu ne trebaju, kao što rade neki od konkurenata. Zadovoljstvo kupca nam je najbitnije – kaže CEO kompanije, ing. Dejan Čitaković.

Arpel se može pohvaliti višegodišnjim iskustvom u području industrijske automatizacije i robotike. Među njihovim proizvodima nalaze se razni strojevi za obradu materijala glodanjem, za sječenje ili graviranje laserom, za rezanje plazmom, za rezanje vodenim mlazom, za rezanje tekstila i sličnih materijala tangentnim nožem, za obradu stiropora toplom žicom, te CNC upravljački moduli i softwer. I konstantno se razvijaju.

– Završen je razvoj i spremna je proizvodnja i za najnoviji i najzahtevniji projekat, Fiber laser (2 KW i 4 KW) koji je isto tako vrh u tehnologiji rezanja tanjih limova. Fiber laser se proizvodi sa izmenjivim stolom, specijalnom konstrukcijom koja omogućava apsolutnu preciznost i veliku brzinu obrade te filterskom jedinicom za odsis gasova. Na tom projektu sarađujemo s nemačkim, britanskim i američkim firmama, specijalizovanih lidera u svojim oblastima – Precitec, Radan i IPG. Sa fiber laserom smo zatvorili gamu proizvodnje cnc mašina za bezkontaktno rezanje i pokrili sva područja takve obrade materijala, što nam je i bio cilj – kaže Dejan Čitaković i dodaje – Nadam se da će nam u budućoj promociji u svetu, razvoju i proizvodnji pomoći i vlada Srbije i druge vladine organizacije jer smo mlada inženjerska kompanija okrenuta budućnosti, a do sada smo kompletan razvoj finansirali sami. Budući razvoj privrede je nezamisliv bez visoke tehnologije pri obradi materijala što apsolutno povećava konkurentnost i otvara mogućnost dobijanja novih poslova, ali isto tako otvara mogućnost zapošljavanja mladih ljudi.”

Jedan od postojećih klijenata je i kompanija za obradu kamena “Marmor Hotavlje d.o.o.” iz Topole.

– Waterjet, kompanije Arpel, kupili smo prije godinu i pol i više smo nego zadovoljni cijenom, mašinom, servisom i podrškom. Sa waterjetom smo izrezali sve elemente od kamena za intarzije u hramu Sv.Save. Mašinu smo maksimalno opterećivali, jer smo radili i u tri smjene Nije bilo nikakvih kvarova i problema a rezovi su savršeno točni, što je jako bitno kod izrade intarzija – rekao je direktor kompanije Janez Bizjak.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email