Manifestacija „Januarske svečanosti“

Piše: P-portal.net

Mala dvorana POU Hrvatskog doma večeras je bila ispunjena odličnom atmosferom, smijehom, plesom i pjesmom. Naime, povodom 72. godišnjice rada SKD „Prosvjete” i 15 godišnjice rada Pododbora Petrinja održana je …

Mala dvorana POU Hrvatskog doma večeras je bila ispunjena odličnom atmosferom, smijehom, plesom i pjesmom. Naime, povodom 72. godišnjice rada SKD „Prosvjete” i 15 godišnjice rada Pododbora Petrinja održana je manifestacija „Januarske svečanosti”.

Manifestacija je započela molitvom koju je predvodio protojerej Saša Umićević, paroh petrinjske parohije SPC, a nakon molitve je obavio blagoslov slavskog kolača i žita.

Prije početka kulturno-umjetničkog programa prisutnima se obratila predsjednica SKD „Prosvjete” Zagreb, Pododbora Petrinje Mara Vilus koja je podsjetila na osnivanje „Prosvjete” 18. studenog 1944. godine u Glini i osnivačke skupštine Pododbora Petrinja 20. siječnja 2001. godine.

„Osnovan je sa željom da očuva identitet Srba kroz njegovanje kulturne, duhovne, odgojno prosvjetne i amaterske tradicije u gradu Petrinji na Baniji, u Sisačko-moslavačkoj županiji i cijeloj Republici Hrvatskoj. Neosporno je da su kultura i tradicija Srba s ovih prostora sastavni dio kulture RH, oplemenjujući je i obogaćujući”, izjavila je Vilus.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su SKD „Prosvjeta” Zagreb, pododbori Sisak, Mali Gradac i Petrinja te KUD „Zvuci Banije” iz Jabukovca. Tako su nastupale muške i ženske pjevačke grupe, tamburaši, mladi, ali i oni najmlađi koji su uz ples izvodili i recitacije.

„U svakom slučaju veliki jubilej visoke godišnjice rada srpskog kulturnog društva „Prosvjeta”, perjanice kulture i prosvjete Srba u Hrvatskoj, zatim dobar jubilej 15 godina rada petrinjskog Pododbora i treća možda i najbitnija stvar terminološki određeno prema velikom srpskom svecu, svetom Savi. Ovo je prilika da naši mladi i naša djeca uče o istinskim i izvornim tradicijama ne samo kršćanstva i pravoslavlja, nego i civilizacije”, poručio je Bogdan Rkman, dožupan Sisačko-moslavačke županije iz redova srpske nacionalne manjine i čestitao Krsnu slavu petrinjskom Pododboru, a posebno najmlađim folklorašima jer, istaknuo je, „u tradiciji srpskog naroda je upravo Dan svetog Save ujedno i školska slava.

Krsnu slavu Pododbora Petrinja „Svetog Jovana Krstitelja” i nadolazeću Krsnu slavu cijele SKD „Prosvjete” u RH te Svetog Savu na „Januarske svečanosti” došli su uz Rkmana uveličati i gosti iz Zagreba, konzul Ambasade Republike Srbije u Zagrebu Nenad Maričić i savjetnica Ambasade Republike Srbije u Zagrebu Jelena Ilić. „Ovo je jedna divna manifestacija i folklor i običaji ovog kraja su zaista pravo bogatstvo. Sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu petrinjskog Pododbora i narednih godina ćemo nastojati da i mi pomognemo u radu i da im pružimo podršku i budemo prisutni u svim ovim veličanstvenim manifestacijama.”, rekao je Maričić.

„Januarskim svečanostima” prisustvovali su i generalni tajnik SKD „Prosvjete” Srđan Tatić, zamjenik predsjednika Skupštine SMŽ , vijećnika iz redova SDSS-a Vlado Đaković, predsjednik Županijskog VSNM SMŽ Dušan Polimac, zamjenica predsjednika Koordinacijskog odbora „Banija” Snježana Prodanović, predsjednica Udruge Antifašista i antifašističkih boraca Petrinja Zrinka Ćorić, tajnik Udruge Petrinjci za Petrinju Nikica Ćorić, predsjednica SKD „Prosvjete” Pododbor Sisak Milka Bosančić, predsjednica SKD „Prosvjete” Pododbor Mali Gradac Milica Sanković, zamjenik predsjednika SKD “Prosvjeta” Pododbor Glina Dragan Adžić i predsjednica KUD-a „Zvuci Banije” iz Jabukovca Ljubica Bogičević.

Predsjednica SKD „Prosvjete” Zagreb, Pododbora Petrinje istaknula je kako unatoč tome što postoje od 2001. godine i dalje nemaju svoj prostor, već koriste prostor u privatnoj kući, odnosno njezinoj kući, manifestacije održavaju u društvenim domovima, a probe u društvenom domu u Moštanici koji je u derutnom stanju. „Teško nam je tako raditi unatoč tome što dobivamo određena sredstva i od Grada, Županije i Savjeta za nacionalne manjine RH. Prošle godine smo i od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije dobili sredstva za prvi „Festival ojkače” tako da to sve objedinjujemo samo kroz programe. Što se tiče naših aktivnosti radimo naročito na očuvanju običaja i tradicije te izvornosti koju prenosimo na mladu generaciju. Vježbamo izvorne pjesme, pjesme koje se svakodnevno pjevaju na raznim manifestacijama, plešemo ili igramo ono što je izvorno i originalno te igramo banijske igre, a naročito volimo drmeš, polku i swing”, izjavila je Vilus.

Dodala je i kako je od 2004. godine uz pomoć kolegice Milice Sanković krenula s organizacijom likovnih susreta na Baniji, od kojih su prvi održani u Malom Gradcu i svake godine se održavaju u drugoj seoskoj sredini na Baniji. „Šećemo se po cijeloj Baniji i do sada smo održali 13 likovnih susreta. Ove godine nastavljamo s tim susretima i održat će se u Jabukovcu. Ostale aktivnosti koje planiramo odraditi u ovoj godini su između ostaloga, Likovna kolonija „Jesen u Petrinji”, u Galeriji Krsto Hegedušić bit će peta likovna izložba, drugi „Festival ojkača” 4. lipnja u Hrvatskom domu, a idemo i na manifestacije na koje nas zovu ostali pododbori i KUD-ovi, uključujući i one izvan Hrvatske. Imamo puno planova i nadamo se da će se barem veći dio toga ostvariti”, rekla je Vilus i iskazala zadovoljstvo manifestacijom „Januarske svečanosti”: „Prezadovoljna sam jer smo postigli cilj, a to je druženje i prezentacija dijela našeg rada.”

 

Izvor: Portal 53, autor: Ana Božičević


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: