Ovogodišnji 51. Bitef biće održan od 22. do 30. septembra pod sloganom „Epic Trip“. U devet dana trajanja festivala Beograd će postati prestonica svetskog pozorišta, a predstave koje će publika moći da pogleda u okviru selekcije glavnog programa na ovogodišnjem festivalu dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije.

Jedan od glavnih događaja ovogodišnjeg 51. Bitefa, a izvesno njegov najveći kuriozitet, jeste gostovanje predstave Olimp proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra. Ova predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Pri ulasku u Sava Centar, publika će menjati svoje ulaznice za narukvice sa kojima će se slobodno kretati i koristiti sadržaje koje su Bitef, njegovi sponzori i partneri obezbedili za odmor i rekreaciju gledalaca: Sleeping zonu sa krevetima, Iejzi begovima, dušecima; Food zonu u bifeima i restoranu Sava Centra; Bitef biblioteku… Gledaoci će moći da uživaju u isceljujućim zvucima muzike kao i da rade jogu tokom jutarnjeg buđenja u relaks-kreativnom programu Sensa zone. Ukoliko budete morali da pošaljete hitne mail-ove, moći ćete da to uradite u Biznis kutku koji je opremio TESLA, napunite telefone i “uhvatite” wifi u MTS kutku, učestvujete u fun facts kvizu koji priprema Telegroup i osvojite IT poklone…

Predstava dolazi na Bitef sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih dela ostvarenih na početku 21. veka – ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta odsad deliti na period pre i posle predstave Olimp – a pre Beograda bila je, usled svoje velike organizacione i finansijske zahtevnosti, samo na nekoliko gostovanja i to u najvećim svetskim pozorišnim centrima.

BITEF 2017 – glavni program

Prolog
Petak, 22. septembar (18.00; trajanje: 6 sati) – prostor će biti naknadno objavljen
KVIZULA!
Forsd Enterteinment, Šefild, Velika Britanija
Forsd Enterteinment
Režija: Tim Ečels

Svečano otvaranje
Subota, 23. septembar / nedelja, 24. septembar (18.00; trajanje: 24 sata) – Sava centar
OLIMP
U SLAVU KULTA TRAGEDIJE – PREDSTAVA OD 24 SATA
Trublejn/Jan Fabr, Antverpen, Belgija
Jeron Olislahers, Jan Fabr
Koncept, režija i scenografija: Jan Fabr

Ponedeljak, 25. septembar (20.00; trajanje: 3 sata, sa pauzom) – JDP
BIBLIJA, PRVI POKUŠAJ
Slovensko narodno gledališče, Drama, Ljubljana, Slovenija
Kolektivno autorstvo
Režija: Jernej Lorenci

Utorak, 26. septembar / sreda, 27. septembar (20.00) – NP i Bitef teatar
CARSTVO NEBESKO (radni naslov)
Narodno pozorište u Beogradu i Bitef teatar, Beograd, Srbija
Režija: Jernej Lorenci

Četvrtak, 28. septembar (20.00; trajanje: 1 sat i 45 minuta) – prostor će biti naknadno objavljen
SNEG
Talijateatar Hamburg, Nemačka
Orhan Pamuk
Režija: Ersan Mondtag

Petak, 29. septembar (20.00; trajanje: 1 sat i 10 minuta) – Atelje 212
(SA)SLUŠANJE
Pozorišna kompanija Mehr, Teheran, Iran
Amir Reza Kuhestani
Režija: Amir Reza Kuhestani

Subota, 30. septembar (18.00, 20.00; trajanje 1 sat i 30 minuta) – Narodno pozorište
ISTREBLJENJE
Koncertteatar, Bern, Švajcarska
Ersan Mondtag, Olga Bah
Koncept i režija: Ersan Mondtag

51. BITEF – prateći programi

(1) SUSRETI SA AUTORIMA
Koncept okruglih stolova posvećenih predstavama iz glavnog programa nastavlja tradiciju uspostavljenu na jubilarnom Bitefu. Zamišljen je kao pričaonica, koja će se odvijati jedan na jedan. Jedan autor i jedna moderatorka. Kratka i jasna pitanja. Nekoliko performativnih elemenata, koje će format diskusije učiniti zanimljivijim za praćenje. Priliku da postavi pitanja, dobiće i publika, a razgovori će se po mogućstvu voditi na sceni, odmah po završetku svake od predstava.

(2) TRIBINA
Kao i prošle, i ove godine će estetski i politički fenomeni koje otvara koncept festivala, odnosno konkretni izbor predstava, biti uokviren, odnosno kontekstualizovan i tribinom na odgovarajuću temu. Dakle, tema tribine su predstave „epskog zahvata“, prevashodno one koje veoma dugo traju („durational performances“). Ispitivaće se njihova estetska posebnost, ali i njihova „političnost“, u smislu oblikovanja jedne specifične razmene i iz nje proistekle (privremene) zajednice između izvođača i gledalaca, ali i među samim gledaocima, te osećaj slobode kao krajnje ishodište ovakvog iskustva. Učesnici tribine su neki od vodećih svetskih teatrologa (Marija Ševcova, Žorž Bani, itd.), ali i umetnici koji stvaraju ovu vrstu pozorišta.

(3) SHOWCASE
Ove godine fokus Bitefovog showcase-a, a koji će biti organizovan ne samo za strane goste već i za beogradske novinare i kritičare, biće mađarsko pozorište u Vojvodini, konkretno u Subotici. Planira se jednodnevni odlazak u Suboticu, gde bi se, Narodnom i u pozorištu „Deže Kostolanji“, ispratio maraton sastavljen od tri predstave: Kapitalizam, geometrijskim redom izložen (autorski projekat Zlatka Pakovića, „Deže Kostolanji“), 4 ujutru (Vislava Šimborska, režija Selma Spahić, „Deže Kostolanji“) i Kičma (Ingrid Lausund, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Subotica). Ove predstave su izraz jedne domaće pozorišne kulture koja godinama postiže najviše umetničke domete, a koja istovremeno, i pozorišnim jezikom i svojom političnošću, ubedljivo pripada bitefovskim tradicijama.

(4) BITEF POLIFONIJA
Bitef Polifonija, svojim imenom simbolički povezana s muzičkom formom koja je i njen koncepcijski znak, i ove godine istražuje i razvija svoja višeglasja, mnogozvučnosti, varijacije, kontrapunkte… Sva događanja ovogodišnje, osamnaeste Bitef Polifonije, proizašla su iz stvaralačkih procesa koji se uglavnom realizuju kao projekti, kraćeg ili dužeg trajanja, pre svega sa i za mlade, ali i od mladih za odrasle. Neke od njih Bitef Polifonija otkriva i prati u trajanju od prvih radionica tokom godina razvoja do najnovijih istraživačkih predstava i zajedničkih prezentacija partnerske saradnje u velikim evropskim projektima.

(5) BITEF BIBLIOTEKA
U okviru programa Bitef Biblioteka, biće predstavljena najnovija izdanja stručne, teorijske literature vezane za pozorište i izvođačke umetnosti. Ovaj program pokrenut je sa idejom da se ukaže na deficit stručne literature na srpskom jeziku, ali i da se skrene pažnja na korpus relevantnih izdanja, koja su objavljena, uprkos nezavidnoj situaciji u srpskom izdavaštvu, kada je reč o teorijskoj literaturi, vezanoj za savremene prakse u izvođačkim umetnostima. Bitef Biblioteka je program koji nastavlja sa radom u nadi da će njegovo postojanje doprineti objavljivanju većeg broja značajnih, stručnih naslova.

(6) AFTER TEN
Kao i prethodnih godina, After ten kroz žurke organizovane u saradnji sa mnogobrojnim partnerima koji podržavaju Bitef, sledi dinamiku i koncept festivala. Prateći predtsave na Glavnom programu festivala, ove zabave odvijaju se na različitim alternativnim prostorima u gradu, uz performanse, video animacije, izložbe i promocije. After ten zabave su jedinstveno mesto susreta učesnika festivala, publike Bitefa, stranih gostiju i predstavnika lokalnih i međunarodnih medija.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email