U organizaciji Satiričkog kazališta ‘Kerempuh’, od 5. do 21. lipnja održat će se 42. Dani satire Fadila Hadžića, jedan od najstarijih domaćih i regionalnih festivala specijaliziranog teatra, koji okuplja najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Slučajna smrt jednog anarhiste (1970/71) dokumentuje epizodu u italijanskoj istoriji poznatiju kao Godine olova – talas terorističkih napada s kraja 1960-ih koji je trajao do početka 1980-ih. Ova komedija Darija Foa, konkretno, opisuje događaje vezane za slučaj neobične smrti Đuzepa Pinelija uhapšenog nakon eksplozije bombe u Nacionalnoj Poljoprivrednoj Banci u Milanu 1969, kada je širom Italije uhapšeno preko 80 anarhista. Pineli je bespravno zadržan u stanici 3 dana i 3 noći, sve dok sa četvrtog sprata nije „ispao“ kroz prozor.

U sklopu ovogodišnjeg programa, od preko 70 prijavljenih kazališnih predstava, bit će izvedeno 12 naslova, prema odabiru izbornice Željke Udovičić Pleština, a festival će otvoriti Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda predstavom talijanskog nobelovca D. Foa: Slučajna smrt jednog anarhista, u režiji Maje Maletković.

Ansambl ove predstave, predvođen Nikolom Đuričkom, čine još Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Miloš Samolov, Marta Bjelica i Joakim Tasić.

Publici 42. Dana satire predstavit će se i Zvezdara Teatar iz Beograda s predstavom Borislava Pekića Korešpondencija u režiji Gorčina Stojanovića, Narodno pozorište Subotica s predstavom Ingrid Lausand Kičma u režiji Veljka Mićunovića, HNK Split s predstavom Predraga Lucića Aziz ili svadba koja je spasila Zapad u režiji Dine Mustafića, Scena MESS iz Sarajeva s autorskim projektom Andrása Urbána What is Europe?, koproducenti Gledališče Koper – INK Pula – Slovensko narodno gledališče Nova Gorica – Stalno gledališče Trst s predstavom Barufe Carla Goldonija/Predraga Lucića u režiji Vite Taufera te Mestno gledališče Ljubljansko s predstavom J. B. P Molièra Žlahtni meščan u režiji Eduarda Milera.

Iz Zagreba još gostuju predstave Ljubavni slučaj Fahrije P. Željka Zorice Šiša u produkciji Teatra &TD, Za umrijet od smijeha C. Duranga u režiji Marija Kovača i produkciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art te predstava Ponovno ujedinjenje dviju Koreja J. Pommerata u režiji Paola Magellija.

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, predstavit će se s predstavama Šest likova traži autora L. Pirandella u režiji Olivera Frljića te Govori glasnije! Bobe Jelčića.

Žiri ovogodišnjih 42. Dana satire Fadila Hadžića čine Bojana Radović, Goran Grgić i Ana Prolić.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email