U Borovu su održani 17. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u organizaciji Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora.

U poslednjem programu ovogodišnje manifestacije, u organizaciji borovske Prosvjete učestvovali su Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, tamburaški orkestar Kulturno – umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, plesna grupa “Venera” iz Vukovara, nagrađeni učesnici recitatorske i literarne smotre i recitatori Prosvjetinog pododbora u Borovu.

Manifestaciju je zatvorio potpredsednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta sa sedištem u Zagrebu Svetislav Mikerević.

“Manifestacija Dani kulture Srba je promocija tradicije, kulture i običaja Srba sa ovih prostora i ujedno pregled jednogodišnjeg rada svakog pododbora na nivou ove dve županije. Za sedam dana, koliko je trajala manifestacija, bilo je preko 1000 učesnika. Ovom prilikom zahvaljujem se svima njima.”

Ovogodišnja manifestacija održana je od 12. do 20. septembra. Nakon svečanog otvaranja u Belom Manastiru, te likovne kolonije i Smotre folklora u organizaciji vukovarske Prosvjete, u Dalju je 16. septembra održan Susret pesnika. Bijelo Brdo je bilo domaćin Dramske večeri, u okviru koje se tamošnjoj publici predstavio Dramski ansambl iz Pačetina s novom predstavom, komedijom “Porodični portret Đure Pandura” u režiji Cvetina Aničića.

Na svečanom zatvaranju manifestacije u Borovu poznatom vukovarskom karikaturisti Teodoru Jukiću uručena je godišnja nagrada “Branimir Kurucić”, ustanovljena u znak sećanja na dugogodišnjeg predsednika vukovarske Prosvjete, Prosvjetinog Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem i osnivača ove manifestacije. Priznanje i umetničku sliku, dar vukovarske Prosvjete, laureatu je uručio predsednik Prosvjetinog Koordinacionog odbora sa sedištem u Vukovaru Tihomir Sekeruš.

“U jesen svog života doživeo sam i to da mi svi izražavaju zahvalnost. Hvala vam mnogo”, rekao je Tošo Jukić.

Odluka Prosvjetinog Koordinacionog odbora o dobitniku godišnje nagrade bila je jednoglasna, a reč je o predlogu vukovarske Prosvjete i predsednika tog pododbora Milenka Živkovića. “Predložili smo, i mislim da je odluka opravdana, Teodora Tošu Jukića koji je svedok vremena, svedok Vukovara. On kaže da je ovde rođen, da je svaki dan živeo u svom gradu. Zar to nije dovoljno da je jedan takav umetnik dobije priznanje svoga prijatelja Branimira Kurucića s kojim je drugovao mnogo godina. Tošo Jukić je toliko svojih dela napravio da bi se mogao povezati put od Vukovara do Beograda i nazad. A Teodor je to sve poklanjao, darivao drugima. On kod kuće ima jako malo zaostavštine, ali postoji sećanje na čoveka koji je još živ, koji još stvara. Iz tih razloga smo predložili da Tošo Jukić bude ovogodišnji laureat”, rekao je Živković.

Predsednica borovske Prosvjete Sretenka Čaović pozdravlja održavanje ove manifestacije koja doprinosi očuvanju nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta Srba na istoku Hrvatske.

“Vidi se po tome da ljudi dođu, da ih interesuje, da poštuju svoju tradiciju. Možda uvek može biti bolje, ali svi pododbori koji su tu trude se da daju što bolje i raznovrsnije”, kaže Čaović.

 

Izvor: Radio Borovo

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email