U subotu, 13. lipnja održala se 14. po redu zagrebačka povorka ponosa LGBTQ osoba i obitelji. Ove godine, slogan sudionika bio je „Glasnije i hrabrije: Antifašizam – bez kompromisa!“. Njime su organizatori htjeli pokazati nezadovoljstvo i zabrinutost za smjer u kojem se kreće hrvatsko društvo.

Povorka ponosa je, oko 16 sati s Marulićevog trga krenula središnjim zagrebačkim ulicama do parka Ribnjak gdje se održavao prigodni program. Sudionici povorke nosili su parole „Svi smo mi homo“, „Ko TITO grize obraze“, „Isus liječi homofobiju“, te „Ostavi fašizam u svom šatoru“.  Time su izrazili svoj stav kako neće mirno stajati i gledati kako se u javnosti promovira isključivost, jednoumlje, šovinizam, nasilje i fašizam.

Prema riječima organizatora, u povorci je sudjelovalo više od 5000 ljudi, a cijelom rutom osiguravala ih je policija. U znak podrške pridružili su im se i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predsjednica ORaH-a Mirela Holy, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević, saborski zastupnici HNS-a Sonja Konig, Igor Kolman i Boris Blažeković te Radnička fronta. Svi zajedno koračali su protiv šovinizma i homofobije, zagovarajući vrijednosti antifašizma i feminizma te bolje društvo otvoreno za sve.

Zagreb Pride 2015. završio je kako je i započeo, veselo i bez incidenata, a u ime organizacijskog odbora Marko Juričić izrazio je zadovoljstvo odazivom te je rekao kako je riječ o najvećem Prideu do sada, uz onaj 2013. godine. Također, istaknuo je kako su posljednjih godina, posebice od ulaska u Europsku uniju, vidljivi značajni pomaci u pogledu jednakosti, solidarnosti i ljudskih prava. Unatoč tome, Jurčić smatra da je ipak riječ o nečemu na čemu treba bez prestanka raditi. 

Jurčićevu viziju, kao i viziju svih sudionika zagrebačke povorke ponosa, o otvorenom društvu koje prihvaća različitosti, podržao je i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavivši kako je uvjeren kako će uskoro doći vrijeme kada Zagreb Pride više neće morati osiguravati policija.

 


Fotografije: Facebook stranica Zagreb Pride udruženje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email