O pojavi ustaštva u Hrvatskoj i pokušajima revidiranja povijesti u intervjuu za Radio Slobodna Europa govori glumac, građanski aktivist i član Platforme “Zagreb je naš” Vilim Matula.

On smatra da kazalište u Hrvatskoj, na sreću, ipak propituje društvenu stvarnost. Neki od redatelja na vrlo snažne načine, poput Olivera Frljića.

Nedavno je američki State Department u izvještaju o religijskim slobodama upozorio i na porast ustaštva u Hrvatskoj. Vlast je “izvještaj primila na znanje”. Ploča sa ustaškim pozdravom i dalje je u Jasenovcu. Kako tumačite takav stav politike prema nečemu što se u demokratskim društvima ne može tolerirati?

Potpuno je nedopustiv stav, prije svih, premijera Andreja Plenkovića koji sa svojim tvrdnjama da će spustiti tenzije, već godinu dana dopušta da ta ploča bude u Jasenovcu. Nakon izvještaja State Departmenta koji proziva osobe poput Zlatka Hasanbegovića ili Jakova Sedlara za onakav falsifikat u nepojmljivom filmu “Jasenovac – istina”, Hasanbegović sada napada i one ljude u Sjedinjenim Državama koji se suprotstavljaju rasizmu i ksenofobiji, te netolaranciji.

Jedna novinarka na Hrvatskoj televiziji tvrdi da su New York Times i Washington Post “takozvani mainstream mediji”. A glavni mediji u svijetu, Economist, Times, Guardian, jednodušno pišu da je nedopustivo to što predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u svojim govorima zapravo podržava rasiste i naciste. Hasanbegović u takvim stavovima vidi svog saveznika i tvrdi da cijeli svijet ide u tom smjeru.

Meni se čini da je politika u Hrvatskoj, ali i drugdje, krenula jednim vrlo opasnim smjerom.

U posljednje vrijeme pojedini katolički biskupi s oltara sve češće šire šovinizam i mržnju. Mislite li da je javna reakcije na izrečene stavove odgovarajuća?

Svakako da nije. No, ono što tješi je da puno i svećenika i vjernika, kao i teologa to kritizira. No, žalosno je što kardinal Josip Bozanić na reagira na stavove biskupa Vlade Košića koji gotovo svaki tjedan, na svaki kršćanski blagdan, iznosi političke stavove i vrijeđa. Mislim i da se država, odnosno vlast prema tome treba također odrediti.

Član ste platforme “Zagreb je naš”. Protivite se promjeni imena Trga maršala Tita u Zagrebu. Organizirali ste prosvjed, no gradonačelnik Milan Bandić ipak će promijeniti ime trga. Istodobno, odrasta generacija koja je naučena da su partizani u Drugom svjetskom ratu bili zločinci, dok su ustaše bili “dobri momci”.

Gradonačelnik Milan Bandić, ne samo što je na to pristao da bi zadržao svoj položaj, već je spreman stranci Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih dati i resor obrazovanja, a to je potpuno neprihvatljivo. Cijela kurikularna reforma morala bi poraditi na tome da se vrate vrijednosti antifašizma i da se sasvim jasno kaže – nemoguće je da su ustaše bili ono što je bilo vrijedno u Drugom svjetskom ratu.

Neprihvatljivo je i to što su se svojedobno izjednačavale žrtve Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i žrtve jugoslavenskog komunističkog terora. Bilo je tu zločina, ali ne može se negirati sve ono silno dobro koje je jugoslavensko društvo postiglo. Ne može se ni izbrisati, niti revidirati povijesna činjenica da su sudionici Narodnoslobodilačke borbe pobijedili ustaše, četnike, njemačke i talijanske fašiste, kao i sve suradnike okupatora.

Ipak, vi ste prvenstveno glumac. Kazalište je uvijek progovaralo na jedan drugačiji način o stanju u nekom društvu. Propituje li kazalište u Hrvatskoj aktualnu stvarnost?

Na sreću, propituje. Neki na vrlo snažne načine, poput Olivera Frljića, Boruta Šeparovića i Montažstroja, Bacača sjenki Damira Bartola Indoša. U Splitu je Dino Mustafić napravio fenomenalnu predstavu “Aziz” na tekst Predraga Lucića. Takvih primjera, ima mnogo u kazalištu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u okviru Filozofskog teatra Srećko Horvat dovodi najvažnije mislioce današnjice koji propituju sve ono što je danas potrebno ne bi li ovaj svijet biti pravedniji i ne bi li se smanjile nejednakosti, ne samo kod nas, nego i u svijetu.

Ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan čini mi se vodi jednu politiku, dok se intendantica vodi drugu. Ističe joj drugi mandat i volio bi, ako dobije i treći, da bude odvažnija. No, napravljena je sjajna predstava “Ljudi od voska” autora Mate Matišića u režiji Januzsa Kice. To je pravi smjer kojim nacionalno kazalište mora ići. Oliver Frljić je mnoga sjajnih stvari napravio u HNK u Rijeci.

HNK u Varaždinu ima novčanih problema, dok HNK u Osijeku već dugo vremena koketira sa najgorim oblikom tradicionalizma u negativnom smislu. Nemam ništa protiv dobre tradicije, naslijeđa, ali to ne može biti isprika za nerad.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa, autor: Mirjana Rakela

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email